Grund- och repetitionsutbildningar
Vi genomför grund- och repetitionsutbildningar inom Järnvägssäkerhet i hela ladet. Det finns även möjlighet att boka kurserna på kvällstid eller helger.
Hör av er så hitta vi ett datum som passa för er utbildning@sst-ab.com eller fyll i bokningsformuläret med önskad datum.
- BASÄVISTA - Att enkelt vistas i spår
- BASÄSKYDD - Skydds- och säkerhetsledare (SoS-ledare)
- Skydds- och Säkerhetsplanerare (SoS-planerare)
- BASÄTSM - Tillsyningsman A-, L-, E-skydd samt Vägvakt
- OPT-TA - Operatör tunga arbetsredskap (TA)
- OPT-TSA - Operatör tunga spårgående arbetsredskap (TSA)
- Olyckplatsansvarig (OPA)
- BASTAB - Stabilitetspåverkande arbete i spår
Läs mer om trafikverkets krav på godkända utbildare på www.trafikverket.se
BASÄVISTA - Att enkelt vistas i spår
Denna funktion ger innehavaren rätt att vistas i, eller i närhet av spår på egen hand och ansvara för sin egen säkerhet. Kompetensen avser förflyttning till fots t.ex. till eller från ett fordon eller för att passera ett spår. Innehavaren har inte tillåtelse att bedriva arbete i spåret utan att det finns en skydds- och säkerhetsledare på plats.
BASÄSKYDD - Skydds- och säkerhetsledare (SoS-ledare)
Denna funktion ger innehavaren rätt att ansvara och planera för egen och andras säkerhet vid aktiviteter inom spårområdet. Funktionen ansvarar för samordning av skydds- och säkerhetsfrågor på arbetsplatsen. Skydds- och säkerhetsledaren får även tjänstgöra som tågvarnare om läkarundersökning enligt TSFS 2019:112 finns.
Skydds- och Säkerhetsplanerare (SoS-planerare)
Denna funktion ger innehavaren rätt att planera och riskbedöma arbetet för egen och andras säkerhet vid aktiviteter i spårområdet. Funktionen ansvarar för samordning av skydds- och säkerhetsfrågor på arbetsplatsen.
BASÄTSM - Tillsyningsman A-, L-, E-skydd samt Vägvakt
Funktionen ger innehavaren rätt att planera och begära A-, L-, och E-skydd och ansvara för och upprätthålla skyddet för detsamma. Funktionen stämmer av förplanerade trafikverksamheter, slutför planeringen och direktplanerar trafikverksamheter. Innehavare som har signalteknisk grundutbildning är även behörig att vara tillsyningsman för S-skydd. Kompetens för att få vara vägvakt vid en plankorsning innebär att man genomför säkerhetsåtgärder i vägskyddsanläggning när anläggning är ur drift och vid dessa tillfällen leder vägtrafik över spår.
OPT-TA - Operatör tunga arbetsredskap (TA)
Denna funktion ger rätt att framföra ett tungt arbetsredskap i Trafikverkets spårområde. Med operatör TA följer även behörighet att enskilt vistas i spår.
OPT-TA - Operatör tunga spårgående arbetsredskap (TSA)
Denna funktion ger rätt att framföra ett tungt spårgående arbetsredskap i Trafikverkets spårområde. Med operatör TSA följer även behörighet att enskilt vistas i spår.
Olyckplatsansvarig (OPA)
- Denna funktion ger rätt att leda verksamheten på olycksplats samt ansvara för
arbetsmiljöåtgärder.
BASTAB - Stabilitetspåverkande arbete i spår
Utbildningen vänder sig till alla som arbetar eller beställer arbeten i spår. Hur påverkar ditt arbete i spår spårstabiliteten? Stabilitetspåverkande arbeten utförs inte endast av bantekniker utan även av tekniker inom andra teknikgrenar. El-, signal- och teletekniker samt markentreprenörer utför arbeten som påverkar bankroppens stabilitet. Exempel på ingrepp som kan orsaka stabilitetsnedsättning är tryckning av kablar genom banvallen, schakt för grundläggning av kontaktledningsfundament samt kanalisationsarbeten. Även arbeten som inte antas innehålla stabilitetspåverkande moment kan påverka spårstabiliteten, exempelvis då arbetsmaskiner transporteras över spåret eller kör längs med banvallen och då påverkar ballastsektionen, -profilen.